Tradycje Wielkanocne – część 3

easter3

A teraz część 3 – CZAS NA ULUBIONE PRZEPISY WIELKANOCNE

Żurek na własnym zakwasie

Żurek to jedna z naszych ulubionych świątecznych zup, choć w zależności od regionu przepis na nią może się nieco różnić. Nie może jej również zabraknąć na wielkanocnym stole. Wbrew pozorom przygotowanie żurku od podstaw, na domowym zakwasie, to wcale nie taka trudna sztuka.

Nazwa żur wywodzi się prawdopodobnie od niemieckiego słowa „sauer” (niegdyś “sur”), oznaczającego „kwaśny”, “ukiszony” lub “zakwaszony”. Początkowo był on potrawą spożywaną powszechnie przez uboższe warstwy społeczeństwa, głównie chłopów.

Odmiennie niż w dzisiejszych czasach nie był również daniem obiadowym, a sycącym, ciepłym śniadaniem, które miało dawać siłę na cały dzień. Nierzadko również gotowano go w dużych ilościach i jedzono nawet dwa czy trzy razy dziennie.

Ponieważ często nie zawierał mięsa, stanowił zwykle potrawę postną, jedzoną zarówno w okresie Wielkiego Postu, jak i podczas wigilijnej wieczerzy. Pomimo, iż większości z nas kojarzy się przede wszystkim z Wielkanocą, w niektórych regionach żurek (szczególnie z dodatkiem suszonych grzybów) wciąż gości na wigilijnych stołach.

Osobiście, zgodnie z tradycją, na stole przy którym zasiada moja Rodzina pojawia się żurek w pierwszy dzień Świąt. A oto mój przepis na Żurek na własnym zakwasie:

  • 400 g białej kiełbasy,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 200 g kiełbasy (najlepiej wędzonej).
  • 1 l zakwasu,
  • 1 marchewka,
  • 1 por,
  • 1 seler,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • liść laurowy,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie:

Podstawą dobrego żuru jest zakwas. Przygotowuję go z mąki żytniej razowej , wymieszanej ze sporą ilością ciepłej, przegotowanej wody. Na 1 szklankę mąki – około litra letniej wody, dodaję skórkę z kromki razowego chleba, 2 rozgniecione ząbki czosnku, cebulkę i sól wg uznania. Do kiszenia zakwasu wykorzystuję naczynie – szklany słój, który przykrywam lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 4-5 dni. Im dłużej stoi zakwas, tym jest kwaśniejszy. Warto jednak co jakiś czas go zamieszać, a także sprawdzać czy nie pleśnieje. Po tym czasie zakwas przelewam do butelki i przechowuję w chłodnym miejscu (najlepiej lodówce).

Włoszczyznę zalewam litrem wody. Dodaję białą kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie, gotuję około 20 minut. Wyjmuję białą kiełbasę i kroję w plasterki. Boczek kroję w paski, razem z kiełbasą rumienię na łyżce tłuszczu. Por po dokładnym umyciu, drobno kroję i przesmażam na rozgrzanym oleju. Do zupy dodaję boczek z kiełbasą, przesmażony por i plasterki białej kiełbasy. Gotuję 5-7 minut. Kolejno wlewam zakwas, doprawiam majerankiem, solą i pieprzem i gotuję jeszcze przez 10 minut. Po zdjęciu garnka z ognia zabielam zupę naturalnym jogurtem .

Wielkanocna sałatka z białą kiełbasą i jajkiem

Z ulubionych wielkanocnych sałatek, których nie może zabraknąć na moim wielkanocnym stole jest między innymi Wielkanocna sałatka z białą kiełbasą i jajkiem. Oto ja się ją przyrządza:

  • 200 g mixu sałat (roszponka, rukola itp.),
  • 3 jaja ugotowane na twardo,
  • 2 sztuki białej kiełbasy,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 1 mała czerwona papryka,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • świeżo mielony pieprz sól,
  • sos: majonez mieszam z chrzanem, jogurtem oraz przyprawami na gładki, aksamitny sos.

Wykonanie:

Sałatka jest smaczna i pięknie prezentuje się na stole. Sparzoną kiełbasę oraz jaja ugotowane na twardo kroję w plastry, paprykę kroję w kostkę, a szczypior drobno siekam.

Na półmisku układam mix sałat, następnie kiełbasę i paprykę. Na koniec układam jaja, sałatkę posypuję szczypiorem i już bezpośrednio przed podaniem polewam sosem.

Sernik

A na koniec coś słodkiego … duże szaleństwo: serniczek. Oto lista składników:

  • 1,20 kg sera,
  • 7 jaj,
  • 1 budyń waniliowy Dr. Otekera,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • masło roślinne (1 opakowanie),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 mały aromat waniliowy,
  • rodzynki, skórka pomarańczowa.

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło roślinne wcześniej rozpuszczone i wystudzone, ser – wymieszać wszystko, następnie dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, budyń, łyżkę mąki ziemniaczanej, aromat waniliowy, ubitą pianę i wymieszać delikatnie. Piec 50 min. w temp. 170 st. C.

Na wierzch sernika zrobić krem budyniowy (może być z budyniu lub mąki ziemniaczanej z mąką pszenną – dodać ½ masła ekstra), na kremie ułożyć bezy i polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

Mniej niż ½ masła roślinnego, 4 płaskie łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao ciemne (holenderskie) – rozpuścić, do ciepłej jeszcze polewy dodać 1 całe jajko. Lekko wystudzić i polać sernik.

Zupa  meksykańska

Do zrobienia zupy meksykańskiej potrzebne są następuje składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego na klopsiki,
  • 1 opakowanie kukurydzy,
  • 1 opakowanie  groszku konserwowego,
  • 1 opakowanie  czerwonej fasoli,
  • 2-2,5 litra rosołu,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki i 1 ostrej,
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 sos meksykanski z Łowicza.

Wykonanie:

Wykonanie kuleczek mięsnych jest najdłuższym etapem w przygotowaniu zupy. Z mięsa mielonego doprawionego tak jak na kotlety mielone robimy maleńkie kuleczki i obsmażamy na rozgrzanym oleju, następnie wrzucamy na gotujący się rosół – gotujemy 15 min., do tego dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy do smaku.

Do zupy najlepiej podajemy grzanki natarte czosnkiem.