W poniedziałek zaczynamy publikację – na naszej stronie internetowej – cyklu artykułów dotyczących Świąt Wielkanocnych, przygotowanych przez panią Joannę Nowakowską – jedną z osób, które współtworzą Stowarzyszenie „21”. Kolejne trzy części artykułu zostaną opublikowane kolejno w: poniedziałek, środę oraz piątek.
Zachęcamy do zgłębiania informacji o tradycjach Wielkanocnych oraz do wypróbowania przepisów kulinarnych.
Już dzisiaj natomiast publikujemy fragment 3 części artykułu – przepis na zakwas autorstwa Asi, który będziecie mogli wykorzystać do ugotowania świątecznego żurku:
Podstawą dobrego żuru jest zakwas. Przygotowuję go z mąki żytniej razowej, wymieszanej ze sporą ilością ciepłej, przegotowanej wody. Na 1 szklankę mąki – około litra letniej wody. Dodaję skórkę z kromki razowego chleba, 2 rozgniecione ząbki czosnku, cebulkę i sól wg uznania. Do kiszenia zakwasu wykorzystuję naczynie – szklany słój, który przykrywam lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 4-5 dni. Im dłużej stoi zakwas, tym jest kwaśniejszy. Warto jednak co jakiś czas go zamieszać, a także sprawdzać czy nie pleśnieje. Po tym czasie zakwas przelewam do butelki i przechowuję w chłodnym miejscu (najlepiej lodówce).
Dziękuję serdecznie za przepis i życzę rodzinnych pogodnych Świat Wielkanocnych.