Pszczoły produkują 2-3 razy więcej miodu, niż potrzebują, dlatego też możemy im troszkę ukraść i cieszyć smakowitą ucztą. Jeśli królowa pszczół umrze, robotnice stworzą nową królową, wybierając młodą larwę (nowo wyklute młode owady) i karmiąc ją specjalnym pokarmem zwanym „mleczkiem pszczelim”. Dzięki temu larwa staje się płodną królową.
Pszczoły miodne to wspaniali lotnicy! Lecą z prędkością około 25 km na godzinę i ruszają skrzydłami 200 razy na sekundę. Każda pszczoła ma 170 receptorów zapachowych, co oznacza, że mają jeden z najlepszych węchów. Używają go do komunikowania się w ulu i rozpoznawania różnych rodzajów kwiatów podczas szukania jedzenia. Przeciętna pszczoła robotnica żyje zaledwie od pięciu do sześciu tygodni. W tym czasie wyprodukuje około jednej łyżeczki miodu. Królowa może żyć do pięciu lat. Jest najbardziej zajęta w miesiącach letnich, kiedy może znieść do 2500 jaj dziennie! Pszczoły miodne to także genialni „tancerze” Aby udostępnić informacje o najlepszych źródłach jedzenia, wykonują swój taniec! Gdy robotnica wraca do ula, porusza się w ósemce i macha ciałem, aby wskazać kierunek źródła pożywienia.