Miód jest naturalnym produktem spożywczym wytworzonym przez pszczoły miodne (Apis mellifera). Powstaje z nektaru kwiatów lub soku a także z niektórych wydzielin występujących na liściach drzew. Żeby powstał miód, pszczoły muszą wykonać ogromną pracę. Dla wyprodukowania 1 kg miodu pszczoła musi zebrać ok. 3 kg nektaru.
W tym celu, przy średniej drugości lotu 8oo m, musi pokonać trasę 40 000 km (jedno okrążenie kuli ziemskiej). W trakcie powrotu pszczoły do ula nektar spełnia funkcję ,paliwa” i dlatego przemieszczając się na znacznie oddalone od pasieki pożytki, pszczoły zbieraczki przynoszą do niego zaledwie 30% zebranego nektaru. Do uzyskania 1 kg miodu pszczoły muszą dostarczyć do ula 150 tys. ładunków nektaru zebranego z 4-7 milionów kwiatów. Przeciętny zasięg lotu pszczół na pożytki wynosi do 3 km, a maksymalny do 10 km.