KRUCHE CIASTECZKA NA ŚWIĘTA … PALCE LIZAĆ

Zachęcamy Was do upieczenia ciasteczek świątecznych (i nie tylko) według sprawdzonego przez nas przepisu. A oto on:

Składniki:

4 żółtka,

1 kg mąki pszennej (my wzięliśmy mąkę Szymanowską) minus 1 szklanka, ale dopełniamy 1 szklanką mąki ziemniaczanej,

1 margaryna (my wzięliśmy margarynę Kasia),

1 małe masło roślinne,

1,5 szklanki cukru pudru,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 zapach arakowy,

2-3 łyżki gęstej śmietany,

Czynności do wykonania:

  1. Ze składników powyżej zagnieść ciasto,
  2. Rozwałkować na grubość około 3 minimetrów,
  3. Wykroić ciasteczka (połowa całe, połowa z dziurką na przestrzał),
  4. Piec w piekarniku w temperaturze około 150 stopni Celsjusza aż się zrumienią,
  5. Przechowywać 2 tygodnie w blaszanym pudełku (żeby skruszały),
  6. Można jeść od razu lub po 2 tygodniach, te całe posmarować dżemem i nałożyć na nie te z dziurką, a w dziurkę nałożyć jeszcze konfiturę z wiśni.

S M A C Z N E G O !!!