Zachęcamy Was do upieczenia ciasteczek świątecznych (i nie tylko) według sprawdzonego przez nas przepisu. A oto on:
Składniki:
4 żółtka,
1 kg mąki pszennej (my wzięliśmy mąkę Szymanowską) minus 1 szklanka, ale dopełniamy 1 szklanką mąki ziemniaczanej,
1 margaryna (my wzięliśmy margarynę Kasia),
1 małe masło roślinne,
1,5 szklanki cukru pudru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 zapach arakowy,
2-3 łyżki gęstej śmietany,
Czynności do wykonania:
- Ze składników powyżej zagnieść ciasto,
- Rozwałkować na grubość około 3 minimetrów,
- Wykroić ciasteczka (połowa całe, połowa z dziurką na przestrzał),
- Piec w piekarniku w temperaturze około 150 stopni Celsjusza aż się zrumienią,
- Przechowywać 2 tygodnie w blaszanym pudełku (żeby skruszały),
- Można jeść od razu lub po 2 tygodniach, te całe posmarować dżemem i nałożyć na nie te z dziurką, a w dziurkę nałożyć jeszcze konfiturę z wiśni.
S M A C Z N E G O !!!