KARTA SENIORA WOJEWÓDZTWA ŁÓDZKIEGO WPROWADZONA

24 października 2017 r. Sejmik Województwa Łódzkiego uchwalił program działań na rzecz wsparcia osób starszych w województwie łódzkim pod nazwą „Karta Seniora Województwa Łódzkiego”. Pomysł na utworzenie programu oferującego ulgi i zniżki dla osób w wieku 60+ miał wiele źródeł. Wynikał z analizy danych demograficznych wskazujących na postępujący szybko proces starzenia się naszego społeczeństwa.

Program Karty Seniora Województwa Łódzkiego ruszył 2 stycznia 2018 roku. Wszelkie informacje nt. Karty oraz formularz wniosku o jej wydanie dostępny będzie na stronie Regionalnego Centrum Polityki Społecznej w Łodzi http://www.rcps-lodz.pl/.

17 stycznia br. w Regionalnym Centrum Polityki Społecznej w Łodzi odbyła się konferencja prasowa z udziałem Dariusza Klimczaka wicemarszałka WŁ oraz Anny Mroczek dyrektor Regionalnego Centrum Polityki Społecznej w Łodzi, podczas której zostały przekazane trzy pierwsze Karty Seniora Województwa Łódzkiego.

Wnioski o wydanie karty przyjmowane są od 2 stycznia br. w Regionalnym Centrum Polityki Społecznej w Łodzi. Do 17 stycznia br. wpłynęło 400 wniosków od osób zainteresowanych posiadaniem karty.

Kartę może otrzymać każda osoba, która ukończyła 60 rok życia i zamieszkuje na terenie województwa łódzkiego. Karta uprawnia do korzystania z ulg i uprawnień oferowanych przez partnerów programu. Wśród nich znajdują się instytucje kultury m. in. Teatr Wielki w Łodzi, Filharmonia Łódzka, kina – Charlie z Łodzi i Ratusz z Zduńskiej Woli oraz kompleks basenów PGK „Termy Uniejów” Sp. z o. o.

Lista zniżek dla seniorów

Wykaz podmiotów honorujących Kartę Seniora